MIP Electronics Oy:n Senior Advisor Tapani Ollila on työskennellyt melun ja äänen sekä näiden mittaamisen parissa ainakin yhtä kauan kuin MIP on ollut olemassa. Hänen matkansa melun ja tärinän mittauksen parissa alkoi puolivahingossa.
– Olin itse siinä vaiheessa insinööriopintojani, jolloin minun piti aloittaa diplomityöni tekeminen. Telakalle tuli tuolloin aika pikaisesti tarve selvittää laivojen meluntorjuntaan ja tärinän hallintaan liittyen sitä, millaista ääntä laiva päästää mereen ja miten sitä pitäisi arvioida ja mitata, ettei se häiritsisi tekeillä olleen tutkimuslaivan herkkiä luotaimia. Telakalla ei ollut siihen aikaan olemassa valmista tietoa aiheesta. Päädyin sitten tekemään diplomityönäni selvityksen laivojen veteen säteilemän äänen mittaamisesta ja sen arvioinnista, Tapani kertaa historiaansa mittaamisen parissa.
Insinöörikoulutuksen pohjalta hän sai hyvän pohjan koneiden toiminnan ja erilaisten tuotantoprosessien ymmärtämiseen. Tekninen osaaminen yhdessä akustisen puolen kokemuksen kanssa antoi hyvät valmiudet myös meluntorjunnan ratkaisujen kehittämiseen.
Diplomityö valmistui, ja matka melun mittaamisen parissa jatkui. Työtehtäviin tuli mukaan meluun ja tärinään liittyvien ongelmien laajempikin ratkaiseminen.
– Koko urani on keskittynyt nimenomaan siihen, että mitä mittaustuloksen johdosta pitää tehdä. Mittaustulos itsessään ei ole se, mitä haetaan, vaan mitkä ovat ne tehokkaat toimenpiteet, joilla lukemat saadaan hyvälle tasolle, Tapani kertoo.
Kun hän siirtyi telakalta Työterveyslaitokselle, näkökulma muuttui, vaikka mittaamiseen käytetyt laitteet pysyivätkin samoina. Nyt tarkastelun keskiössä oli ihminen ja ihmisen altistuminen melulle. Tapanin työ Työterveyslaitoksessa onkin ollut uraauurtavaa.
– Alun alkujaan, kun aloitin Työterveyslaitoksessa, minulla ei ollut olemassa käsitystä siitä, mitä työhygienia edes on. Termillä ei ollut yleisestikään merkitystä ihmisten mielissä. Silloin oli vain annettuja työympäristön ominaisuuksia, jotka työntekijän piti sietää.
– Altistuminen on lähtökohtaisesti aina haitallista. Nykyään työsuojelupuolella on tiedettävä, kuinka työympäristöä voidaan parantaa ja työskentelystä voidaan tehdä turvallista ja terveellistä kaikille.
Työterveyslaitoksella Tapani jalkautui monenlaisiin yrityksiin ja työympäristöihin tekemään mittaamiseen liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia.
– Tein paljon kenttätöitä mittauksen parissa. Kävin erityyppisissä tehdasympäristöissä, kuten paperitehtailla ja konepajoilla, tekemässä laajojakin mittauksia ja käytännön selvityksiä altistumisten suhteen, jonka lisäksi tein yrityksille meluntorjuntaohjelmia. Toimeksiannoissa mentiin asiakkaan rinnalla niin pitkään, kuin oli tarvetta selvittää altistumiseen liittyviä asioita, hän kuvailee.
Tapani on pystynyt hyödyntämään kartuttamiaan tietoja ja osaamista monipuolisesti erilaisissa palvelu- ja tutkimushankkeissa, konsultoinneissa ja koulutuksissa. Työskentely MIPissä eläköitymisen kynnyksellä avasi hänelle mahdollisuudet jakaa osaamistaan ja pitkää kokemustaan melun ja tärinän mittaamisesta ja tulosten arvioinnista edelleen.
– Olen iloinen, kun voin nyt jakaa tätä osaamista! Ja hauska yhteensattuma oli se, että MIP aloitti toimintansa samana vuonna, kun itse valmistuin. Nyt polkumme ovat sitten nivoutuneet yhteen, Tapani iloitsee.
Mittauslaitteet ovat monipuolisia ja ne mahdollistavat melun mittaamisen monin eri tavoin. Laitteista saadaan satoja lukemia. Lukemista täytyy osata löytää se, jota juuri tähän tarkoitukseen täytyy katsoa, ja tehdä tulkintoja juuri sen perusteella.
Tämä onkin Tapanin tavoite MIPin koulutuksessa.
– Tavoitteenani on, että koulutettavalla syntyy ymmärrys siitä, mitä mittaamisella tarkoitetaan. Mittaaminen ei ole pelkkä lukema. Se on kokonaisuus, johon liittyy monta osatehtävää. Tavoitteena on saada selville, mitä mittaustuloksella pitää tehdä ja mikä on se toimenpide, jolla työympäristöä ja sen laatua voidaan parantaa.
– Työympäristö ei saa aiheuttaa haittaa, vammoja tai sairastumista työntekijöille. Työpaikoilla pitää olla taustalla vakaa aikomus sen suhteen, että turvallinen työskentely on mahdollista, jonka vuoksi siellä täytyy olla tietotaito arvioida meluun liittyviä asioita ja keinot niiden selvittämiseksi. Osaamispotentiaalia täytyy kasvattaa, jotta mittarista osataan ottaa se hyöty irti, mitä siitä on saatavissa, hän päättää.
Kiinnostaako yrityksellesi räätälöity koulutus? Pyydä tarjous!
Katso tulevat avoimet koulutuksemme!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pyydä tarjous! Ota yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai p. 050 571 2344