- Työntekijän 8 tunnin melulle altistumisen määrittäminen ja altistumisen syiden selvittäminen mittaamalla tai laskemalla.
- Koska on miltei mahdotonta arvioida melualtistus tai äänen huippupaine ilman mittauksia, melun mittaaminen on tarpeen arvioinnin onnistumiseksi.
- Mittaus on riskien arvoimiseksi aina syytä tehdä, kun melussa on iskumaisia ääniä tai jos melussa joutuu korottamaan ääntään, jotta kahden metrin etäisyydellä oleva henkilö saisi sanoista selvän.
- Jotta melulle altistumisen arviointi olisi luotettava, työnantajan on yleensä käytettävä sen tekemisessä sellaisen henkilön apua, jolla on melun mittauslaitteet ja taito mitata melua ja arvioida altistumista luotettavasti
Luotettava ja helppokäyttöinen meluannosmittaripaketti tarvittavilla lisävarusteilla:
Suosittelemme sovellukseen oheista kittiä:
Meluannosmittari kitti - 1 x Larson & Davis Spartan 730-PK01
Meluannosmittari kitti Spartan 730 - langaton meluannosmittari - UUTUUS AIDOSTI LANGATON!
- Asetuksen edellyttämä arviointi perustuu luotettaviin mittauksiin
- Työnantajan velvoitteet on mahdollista täyttää ja meluntorjunta voidaan kohdentaa vaikuttavimpiin kohteisiin
- Oma kalusto ja osaaminen mahdollistavat nopeat mittaukset meluympäristössä ja altistumisessa tapahtuneiden muutosten toteamiseksi
Melu aiheuttaa ammattitauteja
Melu on merkittävä ammattitauteja aiheuttava altiste. Melun aiheuttamien, korvattujen ammattitautien määrä, vuonna 2006 oli vielä 1200 tapausta vuodessa. Tapausten määrä on laskenut sen jälkeen tasaisesti. Vuonna 2014 korvattujen ammattitautien määrä oli yli 400 kpl. Suurimmat melulle altistuvat ammattiryhmät ovat metallialan sekä rakennusalan työntekijät. (lähde TTL)
Altistumismahdollisuudet tulee arvioida ja tarvittaessa mitata käyttäen vallitseviin olosuhteisiin soveltuvilla mittalaitteilla.
Mitattaessa tulee selvittää äänen huippupainetaso C -taajuuspainotuksella (LCpeak) mitattuna sekä työntekijän päivittäinen melualtistus. Ääniolosuhteiden vaihdellessa suuresti eri työpäivinä tulee tällöin myös selvittää työntekijän viikottainen melualtistus.
Melualtistuksen alemmaksi toiminta-arvoksi on asetettu 80 dB(A) ja huippupaine 112 Pa, jonka ylittyessä työntekijöiden saatavilla tulee olla henkilökohtaisia kuulonsuojaimia.
Ylemmän toiminta-arvon 85 dB(A) ja huippupaineen 140 Pa ylittyessä työnantajan on annettava työntekijöille henkilökohtaiset kuulonsuojaimet, joita työntekijöiden on käytettävä.
Päivittäisen melualtistuksen raja-arvoksi on asetettu 87 dB(A) ja huippupaineen raja-arvo on 200 Pa. Näitä raja-arvoja ei saa missään tapauksessa ylittää. Raja-arvossa on otettu huomioon kuulonsuojainten vaimennus, joten käytännössä tämä raja-arvo tarkoittaa melualtistusta kuulonsuojaimen sisäpuolella. On huomattavaa, että altistuminen voi ylittää raja-arvon helposti, jos kuulonsuojainten käytössä esiintyy puutteita.